תל שלם
מתוך עמוד ענן
תקציר
לפי המסורת זהו מקום חלוקת הארץ בין אברהם לבין לוט.
החרסים במקום מעידים על יישוב רק מברזל2 שהמשיך להתקיים בתקופות הביזנטית, ממלוכית ובעיקר מוסלמית מוקדמת. לעיר היה חלק תחתון, במישור שמצפון מערב, והוא מתוארך כולו לברונזה קדומה1.
למרגלות התל נמצאו שרידי מחנה צבאי רומי מאוחר ענק בגודל 250X300מ', בו נמצאה כתובת של הלגיון השישי ופסל ברונזה ענק של אדרינוס המוצג כיום במוזיאון ישראל (בלינק), שכפי הנראה עמד על שער ניצחון ענק לכבוד נצחונו במרד בר כוכבא. בחלק הדרומי של המחנה נחשף בית מרחץ עם פסיפסים.
בשלהי התקופה הביזנטית התקיים הבינזטים חסמו ניסיון של המוסלמים לחצות את הירדן כאן בעזרת פתיחת סכרים שהציפו את המוסלמים בבוץ. בשל כך נקרא התל בערבית תל אל רדע'ה שפירושו התל של הבוץ.
בכ"ג באלול תש"ח 26.9.1948 ננהרג על התל טוראי אברהם הבר הי"ד מירי צלף ירדני. על שמו נקרא המעיין של התל - עין אברהם http://amudanan.co.il/#!wiki=P97661
כמו כן על התל שרידי מוצב של צה"ל ששמר על הגבול עם ירדן בשנים תש"ח-תשכ"ז, ולכן לא ניתן לעלות על התל מצידו הצפוני.
מראש התל נוף נפלא.
עלייה עם כל רכב מדרום, דרך העפר שממערבו עם בעיית עבירות לרכב רגיל בניגוד למסומן במפה, ודווקא זו שממזרחו עבירה בקלות לכל רכב בניגוד למסומן במפה.
נ.צ. בGPS של הנ.ט.
הרחבה
ומספר אוזביוס: "עינון (יוחנן ג כג) סמוך לשלים שם טבל כמסופר באבנגליון ליוחנן. ומראים את המקום עד היום ח' מילים מבית שאן דרומה אצל שלים והירדן" שלם, כיום תל אר-רידע'א לדרום בית שאן. כמו כן, שלים מופיעה במפת מידבא.
סיווג: תל
נגישות:
מקור:עמית הורן, דניאל ד.
תאריך עדכון: 4/27/2014 08:28:56
קישורים חיצוניים
http://www.antiquities.org.il/t/images/600/1050107.jpg