חורבת מצד

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 07:31, 24 בפברואר 2014 מאת עמית הורן (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   518 מ'

תקציר

במקום הוקם מיצד מתקופת אלכסנדר ינאי, שממנו נותרו מעל 100 מטבעות שלו ביוונית וכן מטבעות נוספים של "יונתן כהן גדול וחבר היהודים". היעדר ידיות רודיות, שמעידות על יין לניסוך פגאני, מעיד כי המיצד היה יהודי מובהק. במיצד קדם להקמת הדרך הרומית במקום. המצודה כנראה נבנתה בעקבות כיבוש גזר בידי שמעון התרסי.

לאחר הקמת הדרך הרומית, בסוף תקופת הורדוס ולתוך תקופת הנציבים, שחוצה את החורבה ממזרח למערב, הוקם במקום חאן גדול 25X50מ' שהותיר אחריו גם מאגר מים ענק 3.5X3.5מ' בפינה הדרום מזרחית עם מדרגות שאולי היה מקווה גדול. בור המים החצוב שמדרום לדרך גם הוא נחצב בתקופה זו. בנוסף למטבעות מתקופה זו נמצאו במקום מטבעות עד שנה ג' למרד, אז נעזב המקום.

בתקופה הרומית לא היה שימוש במבנה, אך נמצאו בו מטבעות בשל השימוש בדרך, כולל אחד של הלגיון ה10, וכן אבן מיל של מרקוס אורליוס (161-181לספירה).

בתקופה הביזנטית נבנה מיצדית שעליה נבנה מבנה קטן 5X10מ'.

בתקופה האומאית (מאה 7) נבנה חאן מדרום לדרך מעל בור המים הענק, וכן נקברו במקום 22 איש לפחות, כולם עם פנים למכה ועם תכשיטים לצידם.

כך עולה מחפירותיו של ד"ר משה פישר.

המבנה מחולק לאולם מרכזי וחדרי משנה, סביב ישנם מספר בורות ומאגרי מים. מן החורבה תצפית יפה לעבר נחל אילן שבו תופעות גיאולוגיות יפות.

הרחבה



סיווג: מצודה
נגישות:
מקור:עמית הורן
תאריך עדכון: 2/24/2014 07:31:30

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים