חורבת אום א-טלע ויער אום סודה / גבעת עוז וגאון

מתוך עמוד ענן

גרסה מתאריך 15:46, 31 במאי 2024 מאת ליאו (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
עמק הברכות 158.jpg

   954 מ'

תקציר

יער מנדטורי או ירדני הקרוי אבו סודה שזה 'אבי השחורה', הנמצא בראש הגבעה המכונה ג'בל אבו סָיידָה שזה 'הר אבי הגברת', ובמורדותיה מערבה עד צומת הגוש. דמיון הצלילים מעניין, אך אין קשר משמעות.

ביער להקת שועלים קטנה.

בית היערן ההרוס נמצא בצד הצפון מערבי של היער ליד שולחנות שהושחתו בשנים האחרונות בידי כפריי הסביבה מכיוון שהם הוקמו בידי ישראל.

במזרח היער נמצאת חורבת אום א-טלע שזה 'אם זה שיצא', שבה שרידי ישוב מוקף חומה בגודל 50X150מ' מתקופת ההתנחלות (שבט יהודה) ובצד המזרחי שלהם ניתן לראות את שני עמודי השער ולידם שרידי מיצד פרסי/רומי-ביזנטי. המקום מזוהה עם "מגדל עדר" (בראשית ל"ה כ"א) ויש ממנו תצפית נפלאה 360מעלות, בעיקר מערבה.

בור פעמון ענק.

במלחמת העצמאות הוצבו בפסגה תותחים ירדניים ענקיים לפגזי 25ליטראות שהפגיזו את יישובי גוש עציון.

ניתן להגיע עם רכב עד למאגר המים שלמרגלות הכיפה ממזרח או לאנטנה שבצד המערבי של הגבעה ומהם לעלות ברגל ולהקיף את הגבעה על מנת לצפות בנוף מכל כיווניו.

כיום מוקמים בתחתית היער מתקנים להפעלת פארק ושטח מחנאות עש שלשת הנערים החטופים מקיץ 2014- תשעד. הגבעה הוקמה עי נשים בירוק בעזרת המועצה האזורית גוש עציון. בתכנון להביא מגורונוים ניידים למפעילי ושומרי המתחם, אך לעת עתה מסתפק הצוות באהלי סיירים.

הרחבה

שימו לב בסוף הכביש העולה ישנה אנטנה של צה"ל התקרבות אל האנטנ (1 מטר מהגדר) מפעילה אזעקה. הנוף מהמם. בעיקר כמק הבכה המזוהה עם מקום הקרב של אלעזר והפיל. בתצפית מראש הגבעה מכאן ניתן להבחין בכמה תלים מקראיים- בכיוון דרום: 1. ניתן להבחין בראס א-טוויל שהוא תל מקראי(גבעה עגולה וקירחת עם אנטנה בודדה בראשה). 2. מעל ראס א-טוויל ניתן להבחין ברכס האלף ואם מתאמצים ניתן לזהות את חורבת אל-עדיסה שעל רכס האלף, שאף היא תל מקראי. 3. ניתן לראות בבירור את ראס טורה שבולט בגובהו, על ראס טורה זוהתה מצודה מהברונזה הקדומה ובצפון הכיפה המאורכת של ראס טורה זוהה יישוב מקראי (חורבת זוויה). בכיוון מערב ניתן לראות גבעה מיוערת,ממש בקצה האופק,מעל עמק ברכה, כנראה שזהו מיקומו של חורבת ג'דור (תל גדור המקראית). לכיוון צפון ניתן להבחין בחורבת זכנדח שהיא תל פעור המקראית.

סיווג: חורבה
נגישות:
מקור:מאיר רוטר, עמית הורן, Eitanh53, דרורעיני, זיגי ב.אורות, שמעון כהן, ארמוןנ, Aviza, ליאו
תאריך עדכון: 5/31/2024 15:46:53

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים