מערת חריטון
מתוך עמוד ענן
תקציר
מערת חריטון הינה מערה קארסטית באורך של כ4ק"מ הנכנסת לעומק 450מ' לתוך ההר בארבעה מפלסים. בחדרים הראשונים אין צורך בזחילה, אך שווה לקחת פנס (לא נרות ולא תאורת פלפון!) ולהזדחל פנימה. במערה 55 אולמות. המסלול הרגיל מסומן עם מחזירי אור בצורה ברורה ולא צריך מדריך או מפה אם לא סוטים ממנו. מחזירי אור לבנים מסמנים את המסלול פנימה וכתומים החוצה.
גודל האזור שמופה במערה הוא 3450מ"ר וככזה היא מערת הקארסט הגדולה בארץ.
בערבית מכונה המערה "מערת אל מצעה"- "המערה הלא ידועה".
במאה ה-12 זיהו את המקום כמערת עדולם שבה דוד התחבא משאול.
בשנת 1139 כוח צלבני גדול שחנה בסמוך לתקוע עבר לגלעד ובעקבות כך פשט גדוד בדואי על תקוע ותושבי תקוע נמלטו אל מערת חריטון.
המערה נחקרה לראשונה ב1853 בידי חוקר גרמני בשם טובלר המבלבל בין מערת חריטון למערה התלויה (שימו לב שבחוברת ההסברה של ביס"ש כפר עציון הם לא שמים לב לבלבול ויוצרים בלבול גדול עוד יותר) וב1873 ביקרה במקום משלחת הקרן הבריטית לחקירת ארץ ישראל (PEF) ושרטטה מפה ראשונה של המערה המכילה רק קטע קטן מן המערה. ב1965 ביקרה במערה משלחת גרמנית ששרטטה מפה גרועה ביותר וב1969 ד"ר גדעון מן החל למפות את המערה באופן מקצועי.
הפרשי הגובה בין הקומות הם: 3מ' בין קומה 1 ל2, 7מ´ בין קומה2 ל3 ו-12מ´ בין קומה 3 לקומה 4.המערה אמנם נקראת על שם חריטון, אך הוא גר במערה הנמצאת מעט דרומה.
להורדת מפה: http://www.k-etzion.co.il/_Uploads/123hritun.jpg
הרחבה
היו לאחרונה דיווחים שטרם נבדקו כי ייתכן וקיימים במערה קרציות הנושאות את קדחת המערות, על כן כדאי להיכנס למערה בלבוש ארוך ודוחה יתושים, במקרה ומזהים עקיצה, יש לפנות ולקחת מנה אחת של דוקסולין למניעה, במידה ולאחר הביקור במערה מתפתחת מחלת חום גבוה, יש לפנות לבית החולים, לציין כי ייתכן ונדבקתם בקדחת המערות, הטיפול הוא פשוט ביותר שבוע ימים בכל יום כדור אחד של דוקסולין.
סיווג: מערה
נגישות: ברגל
מקור:אביה, עמית הורן, דודו, גידנדי, גפן ביטון, רונאל עזרן, חונני, חתול, יוני דג, ליאו, שמעון כהן, אלירן הטיילן, מאיר רוטר, Galya
תאריך עדכון: 12/30/2022 05:16:02
קישורים חיצוניים