מאגר עין צורים

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

   59 מ'

תקציר

בס"ד, מאגר עין צורים מאת: ישראל זיסק לפני חודשים אחדים מלאו ארבעים שנה למאגר עין צורים. בשנות השבעים משרד החקלאות עודד את החקלאים להקים מאגרים לתפיסת מי שיטפונות על ידי מתן תמריצים כספים. בסוף אותו עשור ובתחילת שנות השמונים הוקמו באזורינו לאורך נחל לכיש, שלושה מאגרי מים לעצירת מי שיטפונות: בקיבוצי עין צורים, נגבה ובמשואות יצחק. המאגרים הוקמו בזכותם הרבה של שלושת מרכזי המשק אשר היו באותה תקופה באותם ישובים: בעין צורים: דוד מבצרי (מושבניק) ז"ל ויבדל"א: בנגבה: גרשון וילן ובמשואות יצחק: קלמן שטרומר.

הרעיון של הקמת מאגר בעין צורים החל להתגלגל לראשונה עוד באמצע שנות השבעים, בתקופת היותו של דוד וגשל כמרכז משק של הקיבוץ.

בתחילה דובר אז על הקמת מאגר משותף לקיבוצי נגבה ועין צורים

בשטח של מושב קוממיות, סמוך לנחל לכיש. בסופו של דבר, התוכנית לא יצאה אל הפועל מהסיבה שעין צורים וקוממיות לא רצו בשותפות הזאת, כי נגבה באותה תקופה עבדו בשבת. לקראת סוף שנות השבעים, מי שהוביל את המהלך למען הקמת המאגר היה דוד מבצרי ז"ל. תחילה היו התלבטויות רבות על הכדאיות בהקמת מאגר סמוך למאגר נגבה. התלבטות נוספת שהשיטפונות בנחל לכיש הם בעיקר מאזור קרית גת ולא מאזור חברון. בעונת האביב תשל"ח-1978, החלו בהקמת המאגר על משבצת של 75 דונם צמוד לנחל לכיש, בנפח של 375 אלף קוב מים, על אדמה חקלאית של הקיבוץ. בשנות החמישים, שטח זה וסביבתו, הייתה קיימת חווה חקלאית "דגנים". כעבור חצי שנה, עם תחילת עונת החורף, בחודש טבת תשל"ט, ינואר 1979, הסתיימו העבודות. המאגר הוקם בסיועם של חברת "ברז'יק מהנדסים", אשר בזמנו הקימה את מאגר משואות יצחק ומאגרים נוספים באזור (האבא שלמה ז"ל אשר נלחם כאן באזור במלחמת העצמאות וממשיך דרכו כיום יבדל"א הבן רן). עבודות עפר ואיטום נעשו על ידי חברת "חריש-עבודות עפר"(הקימה גם את מאגר נגבה). מרדכי רזיאל ז"ל-איש המים של גד"ש עין צורים באותה תקופה,

פיקח מקרוב על הקמת המאגר ולאחר מכן היה אחראי על תפעולו.

דוד מבצרי ז"ל דיווח בעלוני עין צורים על התקדמות העבודות: ידיעון סוכות תשל"ט: "כל עבודות העפר הסתיימו. כיום עוסקים בביצוע כסוי הפלסטיק ועבודה זאת תמשך כעשרה ימים. חברת החשמל מתוננת להתחיל בשבוע הבא בחבור החשמל. א' בכסלו תשל"ט: "בעזרת השם אנחנו עומדים בשלבים אחרונים של הקמת המאגר, ניגמרה פריסת הפלסטיק, הותקנו משאבות השאיבה ובימים אלו מחברים את החשמל. המשאבות לשאיבת המים יגיעו אי"ה, במחצית השנייה של החודש באותו זמן מחכים ללוח הפקודי של המשאבות. את תא המשאבות גומרים לצקת בשבוע הבא, ואלו הגדר סביב המאגר נבצע בגמר כסוי הפלסטיק. בשלב השני של עבודת הצנרת נשאיר לתחילת האביב". ידיעון ט' בטבת תשל"ט-1979. "בעזרת השם גמרנו את המאגר והצלחנו לשאוב בשטפון הראשון כחמישים מ"ק מים. עלינו ללמוד עוד הרבה על התנהגות השיטפונות, אורך הזמן וכמויות מים זורמים. ידיעה מהרגע האחרון: בשטפון שהיה השבוע נוספו עוד כתשעים אלף קוב מים למאגר".

הרחבה

בעבר, בימי גשם כאשר הנחל היה זורם, מילוי המאגר היה מתבצע על ידי חיבור טרקטור אשר היה מפעיל את המשאבות.

הדרכים בדרך למאגר היו לא קלים.

הדרך הייתה בוצית מאד וללא כורכר. כיום השיטה יותר קלה. אין צורך יותר בטרקטור. המחשב הוא זה שמפעיל את המשאבות.

בשנת תשנ"ז-1997 המאגר עבר שיפוץ והגדלה בזכות פעולתם ותרומתם של קק"ל ומועצה אזורית שפיר. כיום, המאגר מסוגל לקלוט 430 אלף קוב מים. מלבד תפיסת מי שיטפונות, המאגר מקבל מים מטוהרים ממאגר מיש"א (מי קולחין אשקלון)אותו מנהל שלמה ריינר חבר עין צורים וגם ממט"ש שפיר. מט"ש (מכון טיהור שפכים) שפיר הוקם לפני שנים אחדות , צפונית למאגר נגבה, על אדמה שהייתה שייכת לעין צורים, משבצת של חמישים דונמים ובנפח של שלושים אלף קוב מים. חברת "אקוויז-טכנולוגיות מים חכמות"(בה עובד חברנו שמואל אלירז ממשואות יצחק) מתפעלת את המקום. המאגר מהווה גם מקום משיכה של ציפורים ועופות. בעתיד מתוכנן: 1. הקמת תצפית ציפורים. 2. הטיילת החדשה של נחל לכיש מתוכננת לעלות למאגר.

"גשם גשם בא".

תרצה אתר ז"ל. "חוס ורחם עליה ועל כל תבואתה ופירותיה וברכה בגשמי רצון ברכה ונדבה". מתוך "ברכת השנים" לפי נוסח עדות המזרח. יהי רצון שנזכה לחורף גשום. בוץ עד לברכיים. מקורות: ארכיון עין צורים. תודה לאסתר רכס. מידע מהאינטרנט. ברצוני להודות גם לשלמה ריינר, דוד וגשל, יובל נבו ושמואל אלירז.

סיווג: מאגר מים
נגישות: רכב שטח
מקור:ישראל זיסק
תאריך עדכון: 5/10/2020 18:11:55

קישורים חיצוניים





כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים