ביקרנו במקום באפריל 2013,המצבה נקיה ובוהקת … ביקרנו במקום באפריל 2013,המצבה נקיה ובוהקת,במקום מספר עצים שנטעו ע"י המשפחה והחברים כנראה באזכרה 50 שנה לרצח ב2009.באנו דרך נחל איילות/חורשה, ויצאנו בעקרב,הדרכים קצת מחורצות לאחר גשמי2012/13 אבל בגדר הסביר ועביר.
ביום ב' 7 בספטמבר שנת 1959 יצא מפקד סיירת הצנחנים הנערץ סרן יאיר פלד בן קיבוץ יגור, עם חוליה מהסיירת לאימון ותרגיל ניווט באזור הר הנגב.
במהלך האימון יצא יאיר לבדו לתרגיל ניווט בדד באזור הר שגיא. בחצותו את ערוץ נחל סרפד, כנראה בשעות שלפני הצהרים, הותקף מן המארב בירי על ידי כנופיית בדואים.
למחרת בבוקר גילה מטוס את גופתו בנחל הסרפד. גופתו הייתה מוטלת בערוץ ואדי בנחל כשהיא מנוקבת במספר כדורים.
מבדיקה עלה כי הוא נורה בגבו ובחזהו מטווח קצר של כמה עשרות מטרים. הרוצחים נטלו את דרגותיו, מכשיר הקשר, רובה עוזי שהיה ברשותו משקפת ותיק מפות.
מסעודין אל-עזאזמה המכונה גם אל-עזאזמה הוא שבט בדואי בנגב.
תושבי השבט פזורים בין באר שבע בצפון לבין מצפה רמון בדרום. אל השבט מצורפים גם מספר שבטים קטנים.
הצבא גילה במהרה כי הרוצחים היו בני שבט סאראחין המסונפים לשבט אל-עזאזמה.
יומיים לאחר הרצח הורה אלוף פיקוד הדרום, אברהם יפה, על "מבצע הגר", שבמסגרתו פונה הר הנגב מבני שבט הסאראחין. משתפי הפעולה ביניהם פונו לאזור דימונה והאחרים אולצו לעבור לסיני לאחר שמקורות המים שלהם נתפסו.
שני רוצחיו של סרן יאיר פלד, הוסגרו על ידי בני שבטם והוצאו להורג באמצע המדבר בידי חיילי צה"ל ללא משפט וללא תיעוד.
ההשלכות של הרצח חקוקות עד היום חזק מאד בתודעתם של הבדואים. העונש הקולקטיבי שהוטל על בני השבט שמקרבו באו הרוצחים - גירוש לסיני של מאות מהם - סימן עבורם את השלטת הריבונות הישראלית באזור ההפקר של דרום הנגב.
את מקום רציחתו של סרן פלד הי"ד בנחל סרפד שממערב למצפה רמון, שישה קילומטרים מגבול מצרים ועל נתיב שמשמש להברחות, הם מכנים עד היום בפחד וביראה רבים "קבר א-דאבט" קבר הקצין.
אנשי צבא שמקיימים מגעים רבים עם הבדואים מספרים כי חיסול הרוצחים וגירוש אנשי שבטם הותירו רושם עז אצל הבדואים ואלה אכן היו דרכי הפעולה הנכונות, שהתאימו למוסכמות הנהוגות באזור זה של המזרח התיכון. למוסכמות הנהוגות באזור זה של המזרח התיכון.
|
LongDescription
|